Politika zasebnosti

Prosimo, podrobno preberite to Izjavo in nadaljujte s sodelovanjem v anketni raziskavi le, če razumete in se strinjate z vsem, kar je v Izjavi zapisano. Sodelovanje v raziskavi je prostovoljno in brezplačno. Avtorji ankete brez vašega prehodnega vedenja in strinjanja ne smejo pridobiti nobene informacije o vas. Respondenti zaradi sodelovanja v raziskavi nimajo nikakršnih stroškov, prav tako z naslova 1KA ne prejmejo nobene nagrade.

I. SPLOŠNO

Politika zasebnosti je del splošnih pogojev uporabe 1KA, s katerimi se morate strinjati, če pristanete na Politiko zasebnosti.

Ta Politika zasebnosti določa odnos med:

  • osebami, ki sodelujejo v anketnih raziskavah (v nadaljevanju respondenti);
  • posamezniki, ki v okviru 1KA izvajajo anketne raziskave (v nadaljevanju uredniki anket) ali katero koli drugo osebo, ki vam je poslala povezavo do raziskave ali vas kako drugače pozvala, da v njej sodelujete;
  • in EnKlikAnketo, Center za družboslovno informatiko, Fakulteta za družbene vede, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana (v nadaljevanju 1KA).

Lastniki in upravitelji 1KA.si se zavedajo pomembnosti varovanja zasebnosti in delujejo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Poleg tega pri delovanju upoštevajo priporočila in dobre prakse etičnih kodeksov 'ICC/ESOMAR International Code on Market and Social Research' in 'ESOMAR Guideline for Online Research' (www.esomar.org).

II. ZASEBNOST IN OSEBNI PODATKI RESPONDENTOV

Vsi podatki, ki jih kot respondent navedete z odgovarjanjem na anketna vprašanja, so zbrani v anonimni obliki, razen če se sami odločite, da boste razkrili kakšnega od vaših osebnih podatkov. Če se odločite za navedbo osebnih podatkov o sebi ali drugih osebah, to storite z razumevanjem tveganj in možnih posledic takšnega ravnanja. Urednike anket opozarjamo, naj v ankete ne vključujejo vprašanj, ki sprašujejo po osebnih podatkih (ime, naslov itd.), in naj ne skušajo zbirati osebnih podatkov na kakšen drug način.

Upravitelji 1KA.si nismo tudi upravitelji zbirk osebnih podatkov, ki jih morebiti ustvarijo uporabniki storitev 1ka.si na informacijski infrastrukturi 1KA.si. Upravitelji 1KA.si ne določamo namenov in sredstev obdelave osebnih podatkov v anketah, ki jih ustvarijo uporabniki storitev 1KA.si, pač pa zgolj ponujamo infrastrukturo za izvedbo spletnih anket, ki ne smejo imeti vključenih vprašanj, ki sprašujejo po osebnih podatkih.

V primeru, da obstajajo osebni podatki, ki jih respondenti s privolitvijo predhodno posredujejo urednikom ankete (npr. e-mail naslov), se osebni podatki in anketni podatki strogo ločujejo. 1KA.si v primeru pošiljanja elektronskih vabil za anketo (enako velja za omogočanje s tem povezanih telefonskih klicev oziroma pismenih vabil), zagotavlja ločenost obeh podatkovnih baz in s tem onemogoča identifikacijo odgovorov.

Piškotki

Pri sodelovanju v spletnih anketah se piškotki privzeto ne uporabljajo in tudi ne shranjujejo na računalnikih respondentov, razen v primeru če avtor ankete določi drugače, pri čemer je respondent o tem prehodno obveščen in ima možnost zavrniti piškotke v skladu z ZEKom-1. Več o tem si preberite v Politiki piškotkov. Upoštevati tudi velja, da je uporaba piškotov lahko v konfliktu z drugimi zunanjimi (tehničnimi) identifikatorji (IP številka, registracija respondenta v 1KA, individualno geslo respondenta) - vedno uporabimo le en zunanji identifikator. Podrobnosti so tukaj >>

IP naslovi

K podatkom, ki jih med izpolnjevanjem vprašalnika vnesejo respondenti, niso dodani IP naslovi. IP naslovi se beležijo ločeno in le za namen štetja respondentov, zato jih v bazi ni mogoče povezati z anketnimi podatki oz. odgovori respondentov.

E-mail naslovi

V primeru raziskav, ki so objavljene s pomočjo e-mail vabil, za namen štetja respondentov beležimo tudi njihove e-mail naslove, ki se prav tako v bazo zapisujejo ločeno in jih ni mogoče povezati z anketnimi podatki. Dostop do ločenega seznama IP in e-mail naslovov imajo le urednik ankete in osebe, ki jim avtor ankete izrecno dodeli dostop do raziskave. Vse navedene osebe se zavezujejo, da bodo te podatke uporabljale zgolj v raziskovalne namene, jih ne bodo javno objavljale ali predale tretjim osebam in da bodo varovale njihovo zaupnost.

III. UPORABA ZBRANIH PODATKOV

Lastniki in upravitelji 1KA po svojih najboljših močeh izvajajo ustrezne varnostne ukrepe za zaščito zasebnosti in zaupnosti zbranih podatkov na strežnikih 1KA. Do podatkov, zbranih s posamezno raziskavo, imajo dostop le urednik ankete in osebe, ki jim urednik izrecno dodeli dostop (to so lahko drugi uporabniki ali osebe, zadolžene za tehnično pomoč 1KA). Brez, da bi urednik ankete izrecno dodelil dostop, lastniki in upravitelji 1KA nimamo dostopa do informacij o vsebini posameznega anketnega vprašalnika. Izjema so intervencije v primeru suma kršitve zakonodaje, npr. na podlagi policijske preiskave ali sodne odločbe.

Urednik ankete podatke lahko uporablja izključno v raziskovalne namene in jih ne sme uporabljati v namen neposrednega trženja ali prodaje.

Upravitelji in lastniki spletnega mesta 1ka.si si pridržujemo pravico do uporabe zbranih anketnih podatkov, parapodatkov, metapodatkov, procesnih podatkov in drugih podatkov v anonimizirani obliki za namene optimiziranja naše storitve, za pripravo analiz naših storitev in za znanstveno-raziskovalne analize, kar vse služi izboljševanju kakovosti storitve 1KA.

IV. MLADOLETNE OSEBE

Anketiranje mladoletnih oseb je urejeno z nacionalnimi zakonodajami. Avtor ankete mora pri njenem izvajanju v posamezni državi zagotoviti, da deluje v skladu z nacionalno zakonodajo, povezano z anketiranjem mladoletnih oseb. Ob upoštevanju dejstva, da popolna identifikacija mladoletnih uporabnikov interneta ni možna, mora avtor ankete storiti vse, kar je v njegovi moči, da bodo mladoletni vključeni v raziskavo zgolj na podlagi danega soglasja njihovih staršev ali zakonitih zastopnikov v primeru, da nacionalna zakonodaja zahteva takšno soglasje.

V Sloveniji za mladoletne osebe do 15. leta starosti velja, da morajo pred izpolnjevanjem anketnega vprašalnika pridobiti soglasje staršev. Pri spletnem anketiranju otrok se dovoljenje staršev najpogosteje in najenostavneje pridobi tako, da anketar osebno pridobi soglasje (npr. starše obišče na domu) ali pa ga posredujejo pismeno (npr. preko dopisa, ki ga otrok prinese iz šole). Za anketiranje mladoletnih, starejših od 15 let, soglasja staršev ni potrebno pridobiti. V primerih, ko se anketiranje izvaja na šoli, pa lahko šola zahteva soglasje staršev tudi, če so anketiranci starejši od 15 let.

V. KONČNE DOLOČBE

1KA trajno hrani podatke, ki se zbirajo prek nudenih storitev. 1KA podatke, ki jih vnesejo respondenti, ki privolijo k sodelovanju v raziskavi, zbira med potekom procesa raziskave. To pomeni, da se zbirajo in hranijo tudi podatki respondentov, ki posamezne raziskave niso izpolnili v celoti (npr. samo eno stran).

Če nadaljujete s sodelovanjem v raziskavi, to pomeni, da razumete in se strinjate s to Izjavo. Za vsa vprašanja, ki jih imate v zvezi s to Izjavo ali storitvami 1KA, nas lahko kontaktirate na info@1ka.si.